Stappenplan voor alle opruimklussen.

Elke klus begint met een stappenplan

  1. Bepaal wat je wilt bewaren: dit zijn de spullen die je niet wilt of kunt missen – dus sorteer.
  2. Bewaren maar op een andere plek: bijvoorbeeld het gourmetstel. Dit zijn spullen die je niet heel vaak gebruikt. Misschien maar een paar keer per jaar. Plaats deze spullen bij elkaar, bijvoorbeeld op een plank in de kelder of de garage. Wel zo overzichtelijk en check deze plank altijd eerst even voor je tot aanschaf van iets nieuws overgaat. Dit om te voorkomen dat je ineens twee broodbakmachines hebt
  3. Weggooien of verkopen: Spullen die je langer dan twee jaar niet gebruikt hebt kunnen echt weg. Durf je er nog geen afscheid van te nemen, berg die spullen dan op een centrale plek op die je eens per half jaar na loopt. Als je ze echt meer dan twee jaar niet hebt gebruikt, heb je ze ook niet gemist en kunnen ze echt weg. Breng ze naar de kringloopwinkel of maak er iemand anders blij mee.
  4. Weggooien: alles wat stuk is en niet hergebruikt kan worden door iemand anders of je niet verkocht krijgt, kan weg. Breng het naar de stort.

Maak ruimte in je huis en hoofd.

analoge camera, apparaat, bedrijf

Ook simpel toe te passen op je kledingkast. En je hoeft echt geen Marie Kondo te zijn om dat snel en effici├źnt te doen. De basisregel is simpel. Alles wat je twee jaar niet gedragen hebt kan uit de kast. Je haalt jouw gehele kast leeg en maakt meteen twee stapels. Stapel een is zelf houden, stapel twee is verkopen/ weggeven of weggooien.

Begin met de makkelijke stapel – alles wat meteen weg kan. Dit is alles wat niet meer past en op korte termijn ook niet meer gaat passen. Alles wat verschoten of kapot is en ook niet meer gemaakt kan worden.

Alles wat overblijft houd je. Maak eerst je kast heel goed schoon en daarna begint meteen het leukste gedeelte van deze organizing klus – alles sorteren en een plek toewijzen. Sorteer eerst op categorie. Broeken bij broeken, jurken bij jurken, rokken bij rokken etc. Na gesorteerd te hebben op categorie kan je gaan sorteren op kleur. Als alles op kleur hangt kom je er wellicht ook achter dat vijf zwarte jasjes hebt. Wellicht toch wat veel is, dus houd de drie mooiste en geef de rest weg of verkoop ze op Vinted of andere kleding site. Hoeft niet natuurlijk, als je dolgelukkig bent met vijf zwarte jasje houd je ze gewoon.

Begin eerst met het hanggoed en investeer in goede hanger die er bovendien allemaal hetzelfde uitzien, dat geeft sowieso al rust en overzicht. Sorteer eerst op categorie en daarna op kleur. Ga zo verder met alle categorie├źn. Maak meteen een lijstje van de spullen die je mist dan kan je heel gericht gaan winkelen. Dat scheelt tijd en geld en voorkomt miskopen. Aan het einde van deze klus heb je een prachtige schone, opgeruimde en overzichtelijke kledingkast. Een investering van een paar uur met een prachtig resultaat. Nu alleen nog onderhouden!